Spring naar de inhoud

Porto maken

Ingrediënten
– 5l rode wijn
– 1 witte wijn
– 15 noten, geplukt rond 15 augustus
– 0,5l alcohol 97°
– 450 gr suiker

Bereiding
Noten in de bast laten en klieven. Voeg alle ingrediënten in een mandfles met waterslot. Acht weken laten trekken en dagelijks schudden. Na acht weken filteren of hevelen en bottelen. Proeven met Kerstmis.

Ingrediënten
– 13,5l rode wijn
– 40 okkernoten, geplukt in juli
– 1l alcohol 96°
– 2200 gr suiker

Bereiding
Noten in de bast laten en klieven. Overgieten met 1l alcohol. Drie weken laten trekken. Voeg wijn en suiker toe. Drie maanden laten trekken en af en toe schudden. Hevelen en bottelen. Kan ook met witte wijn gemaakt worden.

Ingrediënten
– 6l rode wijn
– 1l witte wijn
– 20 hele okkernoten (groene onrijpe noten waar de noot nog niet in gevormd is, ongeveer 21 juli afplukken)
– 1l alcohol 96°
– 1000 gr suiker

Bereiding
Ingrediënten samenvoegen in een emmer die dichtgedaan kan worden. Elke dag schudden. Drie maanden laten trekken, overhevelen en 1 liter witte wijn toevoegen omdat hij anders te sterk is.

Ingrediënten
– 5l noordkriekenwijn
– 2l appelwijn
– 16 noten, geplet, oogst 1/09
– 0,5l alcohol 86°
– 600 gr suiker

Bereiding
Ingrediënten samenvoegen. Elke dag schudden gedurende 30 dagen. Na 60 dagen overhevelen. Na 180 dagen klaar.

Ingrediënten
8 liter rode wijn van 13 % (Italiaanse druif) aangelengd tot 19% (19 – 13 ) = 6 * 8 liter ==> 0.48 liter alcohol van 100 %
Ik heb 0.5 liter van 94 % toegevoegd, in totaal dus 8.5 liter.
Normaal neem ik 3 noten per liter : 8.5 * 3 = 25.5
Ik heb 30 noten genomen omdat het nogal kleine waren. Ik heb de noten in 4 stukken gesneden.
Dan heb ik 125 gram rietsuiker per liter bijgevoegd
125 * 8.5 = 1.065 gram rietsuiker toegevoegd
De noten heb ik op 30 juni geplukt zodat er zeker niks hout in zat.

Bereiding
Dit heb ik in een dame jeanne gedaan en 8 weken laten staan. De dame jeanne is ongeveer half vol en afgesloten met een koffie filter. Hier heb ik regelmatig mee geschud dat alles goed gemeng is. Na 8 weken heb ik dit afgeheveld en in een dame jeanne gezet. De dame jeanne is niet vol zodat er lucht aan kan. Dit heb ik weer afgesloten met een koffie filter. Na een paar weken heb ik dit nog een keer geheveld en weer op een dame jeanne gezet, half vol, met een koffie filter.

Ingrediënten
appels, vanalles door elkaar, ==> 10 liter sap (zuurtegraad van 5.5)
Gist: Killer van Bioferm
suiker toevoeging berekend tot 20 %
suiker toevoegingen:
1 november 1999: 810 gram (tot 9 %)
4 november 1999: 510 gram (tot 12 %)
8 november 1999: 340 gram (tot 14 %)
11 november 1999: 340 gram (tot 16 %)
13 november 1999: 340 gram (tot 18 %)
15 november 1999: 340 gram (tot 20 %)

Bereiding
geheveld op 25 december 1999 en op dame jeanne gezet. De fles gevuld met waterslot en 1 gram sulfiet toegevoegd
densiteit: 1016
Tweede maal geheveld ergens in april 2000
Ergens in 2002 heb ik hiervan 5 liter laten oxideren. 5 Liter in een DJ gezet, warm gezet met een koffie filter op de fles.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *